De 5 redenen om je huis te isoleren

Je hebt vast en zeker weleens iets gehoord over het isoleren van een huis. Maar waarom zou je dat doen en waarom is het zo belangrijk? Er zijn talrijke redenen op te noemen om met isolatiemateriaal aan de slag te gaan of om een specialist in te schakelen om je huis te verduurzamen. In onze blog zetten we de belangrijkste redenen op een rijtje waarom je vandaag nog aan de slag moet gaan met het verduurzamen van je woning.

Met isoleren bespaar je op de energierekening

De voornaamste reden om het huis te isoleren heeft te maken met de torenhoge kosten die je waarschijnlijk op dit moment betaalt voor gas en elektriciteit. Energie wat je nodig hebt om het huis bijvoorbeeld te kunnen verwarmen. Wanneer je huis slecht geïsoleerd is, kan de warmte veel makkelijker ontsnappen. Met als nadeel dat je dus ook meer moet stoken om de temperatuur binnenshuis aangenaam te houden. Hoe meer je stookt, des te meer geld het kost. Wanneer je het huis laat isoleren kan de warmte niet meer ontsnappen en hoef je dus ook veel minder te stoken. Wat resulteert in een flinke kostenbesparing op je energierekening.

Aangenaam binnenklimaat

Met het isoleren van een woning kun je ook het wooncomfort verbeteren, want het binnenklimaat is veel beter op peil te houden. In de winter ontsnapt de warmte niet en hoef je veel minder te stoken om het lekker warm te hebben. Maar het isoleren van een huis heeft ook als voordeel dat in de zomer de warmte van buitenaf wordt tegengehouden. Dus in de zomer blijft het in huis lekker koel. Zonder dat je bijvoorbeeld energieslurpende ventilatoren of airco’s nodig hebt.

Vochtproblemen en schimmels zijn verleden tijd met goed isoleren

Een andere belangrijke reden om te isoleren heeft te maken met eventuele vochtproblemen waar je nu last van hebt. Door het isoleren wordt vocht geweerd en krijgen schimmels geen kans meer om zich te vermeerderen. Dus je komt van die muffe lucht af, terwijl het ook beter is voor de gezondheid. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een langdurige blootstelling aan de sporen van schimmels voor milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten kan leiden.

Je huis wordt meer geld waard

Goed geïsoleerde woningen leveren op de huizenmarkt meer op dan huizen die niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Dus het is een goede investering als je nu besluit om je woning te isoleren. Op het moment dat je het huis wilt verkopen, zal de makelaar je goed geïsoleerde woning hoger waarderen dan als je geen verduurzamende oplossingen hebt laten plaatsen. Naast de isolatie van een huis is het ook slim om te investeren in oplossingen, zoals de warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen en andere verduurzamende oplossingen. 

Hoe meer verduurzamende klussen je uitvoert of laat uitvoeren, des te meer subsidie krijg je vanuit de overheid. De overheid steunt verduurzamingsprojecten, zoals het isoleren van je woning. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van welke isolatiematerialen je kiest, waar je woont, hoe oud je woning is en welke verduurzamende oplossingen je binnen een jaar doet of laat doen.